bezduszny, przem1978, Przeczytajcie mój post cztery wiersze wyżej i naprawde szkoda ten temat drążyć. W octawiach także śa opony o rozmiarze 175/80/14 w silnikach 1,6 AEE czy 1,4 sam miałem okazje na takich w zimie śmigać i powiem że naprawde takie rowerówki są Ok w zimie ale nie do każdej okty pasują ze względu na tarcze hamulcowe.
Szerokość Opon Zimowych.... temat na czasie.
Zwiń
X
-
bezduszny
daneczek76, owszem są... podejrzewam, że i jeszcze węższe. Tego nie negujemy.
Chodzi tylko i wyłącznie o ten czas/okres... kiedy jedziemy po suchej drodze (a z silnikiem 1.6 można sie też nieźle rozpędzić) to te oponki nie gwarantują nam dobrej przyczepności przy wyższych prędkościach.
Komentarz
-
Zamieszczone przez sontarioA czy ktoś jeździ na zimówkach 225/45/R17? Jak taki zestaw się sprawuje??
generalnie jezdzilo mi sie bardzo dobrze (oryginalne felgi skody sa bardzo mocne i nie udalo mi sie ich pokrzywic - choc dwie opony szlag trafil - ale dziura byla tak wielka ze nawet 15 lub 16tka by sie rozleciala)
Zwazywszy na to ze wiecej sie jezdzi po suchym lub mokrym to nie ma potrzeby (IMO) zakladania jakis waskich opon w Polsce (chyba ze sie duzo czasu spedza w gorach lub w okolicach bieguna zimna).
Grunt to dobre oponynasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krz_pZamieszczone przez sontarioA czy ktoś jeździ na zimówkach 225/45/R17? Jak taki zestaw się sprawuje??
Zakupiłem Klebery Krisalp HP 225/45/R17 We Fabii sprawowały mi się dobrze, więc te same będą do Octy.OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
-
ja będę taki zestaw zakładał, więc na wiosnę będę mógł coś napisać [/quote]
Ja takie oponki kupiłem już na zimę i zastanawiam się, jak będzie mi się jeździło 8)
Zakupiłem Klebery Krisalp HP 225/45/R17 We Fabii sprawowały mi się dobrze, więc te same będą do Octy.[/quote]
Są to dobre zimówki i nie ma z nimi żadnych problemów z wyważeniem, nie maja wad ukrytych itp. O 100% lepsze będą np po 2 sezonach od Dunlopa, z którym są często problemy.MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #
Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto
# # # # # # # # # # #
Moja O2
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159
Komentarz
-
-
aras0184, szerokie opony stawiaja wiekszy opor powietrza. Przy malych mocach silnika nie wykorzystasz ich zalet. Niski profil opon zmniejsza komfort jazdy na zlej drodze ale sa niezbedne do jazdy sportowej.
sontario, u mnie w dowodzie nie ma slowa ze wolno mi zalozyc kola 17" Robiles dodatkowe badanie? czy tak sobie.
[ Dodano: Czw 06 Wrz, 07 12:24 ]
Doba, co to za Fabia, nie ocieraly o nadkola opony?PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bubuDEsontario, u mnie w dowodzie nie ma slowa ze wolno mi zalozyc kola 17" Robiles dodatkowe badanie? czy tak sobie.
Doba, co to za Fabia, nie ocieraly o nadkola opony?
Chodziło mi o to, że Fabia miała tez Klebery Krisalpy HP, tyle, że w swoim rozmiarze, czyli 185/60/R14 :lol:
Co do Octy, nie rozumiem za bardzo pytania... Te 17-stki to max rozmiar jaki zalecają do mojego modelu i zostały zakupione od razu z nowym samochodem za dopłatą na felgach Pegasus. Zimówki kupiłem o tym samym rozmiarze i zobaczymy jak się będą sprawowały zimą.
Co do oporów jakie stawiają opony o tym rozmiarze- odczuwalne jest to zwłaszcza przy spalaniu, ale za to rekompensuje to niesamowite trzymanie się samochodu na zakrętach i przy większych prędkościachOII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76bezduszny, przem1978, Przeczytajcie mój post cztery wiersze wyżej i naprawde szkoda ten temat drążyć. W octawiach także śa opony o rozmiarze 175/80/14 w silnikach 1,6 AEE czy 1,4 sam miałem okazje na takich w zimie śmigać i powiem że naprawde takie rowerówki są Ok w zimie ale nie do każdej okty pasują ze względu na tarcze hamulcowe.
DOKLADNIE TAK !! wystarczy porownac opony /rozmiary/ w rajdach
lato szerokie zima smiesznie waskie.
Oni sie chyba znaja ...pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pablo_doctorDOKLADNIE TAK !! wystarczy porownac opony /rozmiary/ w rajdach
Oni sie chyba znaja ...OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pablo_doctorDOKLADNIE TAK !! wystarczy porownac opony /rozmiary/ w rajdach
Oni sie chyba znaja ...
tylko co opony cywilne maja wspólnego z tymi zakładanymi na rajdach :lol: :?:
oczywiście poza tym że jedne jak i drugie są okrągłe :P
No i tylko i wyłącznie dla przykładu napiszę:
biorąc pod uwagę ile dni przeciętnie zalega u nas śnieg na drodze to pomyślcie ile razy opona cienka się nam przyda ??? Więc jeśli większość czasu jest "czarne" to jakie auto się szybciej zatrzyma (powiedzmy dwie takie same octy) ? takie które ma założone zimówki szerokości 175 czy takie które ma 205-tki ? wydaje mi się że dużo szybciej wyhamuje drugie auto.
Oczywiście z szerokością również nie należy przesadzać i dobrać odpowiednio do wagi auta. Jeździłem kiedyś smartem for4 w zimie który miał założone albo 195 albo 205 (dokładnie nie pamiętam).Ślisko jak cholera ale bez śniegu, około 40Km/h przy równoczesnym naciśnięciu hamulca koleś w maluchy zatrzymał się o ok 1.5m szybciej (pomijam tu jakiej firmy były opony)NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sontarioZamieszczone przez krz_pZamieszczone przez sontarioA czy ktoś jeździ na zimówkach 225/45/R17? Jak taki zestaw się sprawuje??
Zakupiłem Klebery Krisalp HP 225/45/R17 We Fabii sprawowały mi się dobrze, więc te same będą do Octy.
P.S. Zaprzyjaźnij sie z warsztatem od prostowania felg i łatania opon :diabelski_usmiechByła: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
chopy !! naprawde nie obrazajac nikogo ale do Was trzeba jak krowie na rowie.
Owszem, opna cywila ma sie nijak do wyczynowej w dodatku okolcowanej.
Jedyny celny argument to ten ze z zimy na zime mamy mniej sniegu a wiecej czystego asfaltu i tu nie ma co bic piany i tak naprawde rozsadnym rozumowaniem powinno byc to ktore mowi o tym ze czym wieksze pole styku z podlozem tym lepiej /szerokosc/.
Napewno trzeba zwrocic uwage na mieszanke z jakiej opona jest zrobona - zaraz pewnie ktos napisze ze w sklepie nikt nic na ten temat niewi.
Oczywistym jest ze opona powinna byc bardzo miekka /miekkosc powinna zachowywac rowniez w niskich temp./ ale jest jeden haczyk - a mianowicie jak zima bedzie ciepla i w grudniu bedzie 20°C ???
tak wiec nie ma zlotego srodka reasumujac jesli zima bez sniegu to szeroko i miekko jesli se sniegiem i blotem posniegowym wasko i miekko a na lody ni ma rady wg prawa o ruchu drogowym - bo nie mozna stosowac kolcow zostaja lancuchy .pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez QBATylko, ze te waskie jeszcze dodatkowo kolce maja Tak gwoli scisloscinasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
Komentarz